Mina material

Det kan vara svårt att veta vilka material en föredrar, eller vilka storlekar som passar bäst. Alla kroppar är ju olika!

Är du nybörjare så rekommenderar jag dig att testa ett par olika varianter, då brukar det vara lättare att få en uppfattning om det blev lagom eller om bredare/smalare/längre/kortare etc behövs. Har du en liten idé om vad du är ute efter kanske du kan mäta någon annan liknande produkt du testat, oavsett om det är en engångsprodukt eller flergångsprodukt, så kanske det kan hjälpa dig att avgöra vad som passar dig bäst.


Stickad bambu
Detta tyg har antiallergiska, svampdödande och bakteriedödande egenskaper. Genom att tillsätta polyester i ett naturmaterial ökar man livslängden avsevärt, samtidigt som tyget håller sig mjukt även efter väldigt många tvättar. Min stickade bambu är tunn, oerhört len och passar superbra som både absorberande lager och direkt mot kroppen. Skillnaden mellan den stickade och flossade bambun är sättet tyget är vävt på.

82% bambuviskos, 18% polyester
Vikt 330g/m2
Tvättråd: 60 grader


Flossad bambu
Detta tyg har antiallergiska, svampdödande och bakteriedödande egenskaper. Genom att tillsätta polyester i ett naturmaterial ökar man livslängden avsevärt, samtidigt som tyget håller sig mjukt även efter väldigt många tvättar. Min flossade bambu är tunn men lite tjockare än den stickade, den är mjuk och passar superbra som både absorberande lager och direkt mot kroppen. Skillnaden mellan den stickade och flossade bambun är sättet tyget är vävt på.

80% bambuviskos, 20% polyester
Vikt 330g/m2
Tvättråd: 60 grader

PUL
PUL är en förkortning av polyuretanlaminerat och är ett polyestertyg som passar utmärkt som fuktspärr i tygblöjor, tygbindor och amningsinlägg men även skötunderlägg, haklappar, förvaringspåsar m.m. PUL är färgäkta vilket innebär att det inte färgar av sig, och behåller sina fina färger länge. Det går dock att missfärga PUL genom att tvätta med annat som släpper ifrån sig färg. Tygets baksida är laminerad  och håller fukten inne så du inte behöver oroa dig  för läckage. Det jag älskar med PUL är att lamineringen har små, små hål som släpper igenom luft men inte fukt. Tyget gör alltså att mina produkter andas mycket bra! OBS! Vid tryck och stora mängder vätska kommer PUL att släppa igenom väta, det är helt normalt och inget fel på produkten.

100% Polyester
Tvättråd: 60 grader
Tillverkat i Polen


Bomullstrikå
Jag använder mig av härligt mjuk och stretchig bomullstrikå till många av mina produkter. Användningsområdena är många! Till menstrosor använder jag bomullstrikå till hela själva trosan, och i tygbindor och amningsinlägg använder jag det ibland som det allra yttersta tyglagret som hamnar mot BH:n, eller närmast kroppen. I produkter som behöver fuktspärr gömmer jag PUL bakom bomullstrikån. Vissa kan uppleva PUL som lite glidigt, och då kan det underlätta med bomullstrikå ytterst istället.

Jag köper min bomullstrikå hos lite olika återförsäljare, inte sällan hos Tygdrömmar. I princip alla mina tyger är antingen GOTS-certifierade eller OEKO-TEX 100, vissa är även ekologiska. Undrar du om något specifikt tyg får du gärna höra av dig. De flesta är gjorda av 95% bomull och 5% elastan för stretch. Eftersom det innehåller elastan är det viktigt att inte använda sköljmedel eller tvätta för varmt, eller torktumla för den delen. Sköljmedel och hetta gör att elastanet i tyget spricker och tyget tappar sin spänst och blir sladdrigt. För hög temperatur kan också göra att färgerna i tyget bleks snabbare. Bra att veta är att det är oundvikligt att bomullstrikå blir ytluddigt och blekare med tiden, precis som med kläder.

95% bomull 5% elastan
Tvättråd: 40-60 grader

Evolon®
Evolon är ett certifierat, högabsorberande material tillverkat i Frankrike, som är isotopiskt vilket innebär att det fördelar fukt över hela ytan. Perfekt om man vill undvika att det hamnar för mycket vätska på ett och samma ställe. Evolon är oerhört tunt men absorberar oväntat mycket. Det passar perfekt i absorberande inlägg till tygblöjor, i tygbindor och amningsinlägg. Jag rekommenderar att lägga till ett lager evolon om du önskar mer absorptionsförmåga men inte vill öka tjockleken mer än någon millimeter. Det absorberar väldigt snabbt så det passar också att lägga till evolon för att ha ett snabbabsorberande tyg överst, om det brukar upplevas problem med för långsam absorption.


Kvalitetscertifikat: ISO 9001 • Miljö: ISO 14001 • Säkerhet: ISO 45001 • Energiledningssystem: ISO 50001
OEKO-TEX® STANDARD 100
70 % polyester, 30 % polyamid
Tvättråd: 60 grader
Tillverkat i Frankrike


Dubbelsidig bambufrotté
Bambu är ett fantastiskt material som har antiallergiska, svampdödande och bakteriedödande egenskaper. och det absorberar och torkar medelsnabbt. Min bambufrotté är tillverkad som ett dubbelsidigt tyg, vilket innebär att båda sidor av tyget ser likadant ut och det finns ingen sida som är rätt eller fel. Den innehåller också 30% bomull vilket är ett material som absorberar mycket snabbt - perfekt kombination med andra ord!

70% bambu, 20% bomull
Vikt: 360g/m2
Tvättråd: 60 grader
Tillverkat i Polen


Birdseye bomull
Oblekt bomullstyg i birdseye-vävning (sättet tyget vävs på).

100% bomull

Vikt 145g/m2
Tvättråd: 60-90 grader

ThermoKo (stay dry)
ThermoKo är mitt tyg som känns allra torrast mot kroppen. Perfekt om du upplever att naturmaterial kan ge en för blöt känsla, eller om du har problem med sår eller fukt exempelvis runt bröstvårtorna. ThermoKo låter fukten passera rakt igenom till det absorberande tyget under, vilket gör att ThermoKo blir en tunn hinna mellan fukten och huden. ThermoKo andas mycket väl, och passar därför bra att ha mot kroppens allra känsligaste områden.

100% polyester
Vikt: 240g/m2
Tvättråd: 60 grader
Tillverkat i Polen


Coolmax (semi stay dry)
Både min vita och svarta coolmax ger en semitorr känsla. Precis som ThermoKo låter den fukten passera rakt igenom till det absorberande tyget under, vilket gör att coolmaxen blir en tunn hinna mellan fukten och huden. Coolmax andas mycket väl, och passar därför bra att ha mot kroppens allra känsligaste områden. Coolmax är markant tunnare än ThermoKo, och bidrar därför med väldigt lite extra tjocklek.

100% polyester
Vikt: 110g/m2
Tvättråd: 60 grader
Tillverkat i Polen


Bomullsvelour
Min bomullsvelour en ger mycket len känsla samtidigt som den blir lite strävare om en stryker i motsatt riktning. Den passar både närmast kroppen och ytterst på amningsinlägg och tygbindor för att göra dem mindre glidiga, så de håller sig extra bra på plats. Polyestern gör tyget med slittåligt samtidigt som det bidrar till ännu snabbare torktid. 

80% bomull, 20% polyester
Vikt: 250g/m2 
OEKO-TEX® STANDARD 100


Krossad sammet
Det här är ett stickat tyg med en skimrande yta som beror på att luggen på tyget är klippt på ett speciellt sätt. Ytan känns både len och sträv, vilket gör det till ett perfekt material för att undvika att exempelvis en binda glider åt sidan. 

100% polyester
Tvättråd: 40 grader
Vikt: 160g/m2